Služba Domov pro seniory s místem poskytování služby Chvalkov má kapacitu 49 lůžek, které jsou rozmístěny na třech patrech. Tři pokoje jsou třílůžkové bez sociálního zařízení, deset pokojů je dvoulůžkových bez sociálního zařízení a sedm dvoulůžkových pokojů má vlastní koupelnu s toaletou. Jednolůžkových pokojů je celkem šest, přičemž dva pokoje mají vlastní sociální zařízení. Pokoje jsou nekuřácké a prostor pro kouření je povolen na vyhrazeném místě. V ceně ubytování je zahrnut úklid pokoje, praní ložního i osobního prádla, žehlení a drobné opravy prádla.
V prvním patře je společenská místnost s vybavenou knihovnou, televizí, rádiem a koutkem s PC. Zde se odehrávají různé společenské události, nebo jen drobná posezení u kávy. Ve druhém patře je další společenská místnost s televizí, kde každý týden dochází k předávání objednaného drobného zboží skrze externí firmu. V domově je také společná jídelna pro uživatele, která je i prostorem pro uskutečňování různých akcí většího rozsahu (různá vystoupení, hudební zábavy atp.). Na všech patrech je v útulném koutku televizor a malá knihovna. K aktivně strávenému času slouží místnost ve třetím patře, která je vybavena kuchyňkou a velkým pracovním stolem, kde se uživatelé setkávají za účelem různých aktivizací, které se tematicky zaměřují například podle ročních období, nebo se vztahují k významným událostem. V letních měsících tráví uživatelé rádi svůj čas na zahradě, kde jsou dva zastřešené altány. V domově je kaple, která je stále přístupná. Mše se odehrává dvakrát do měsíce.
V rámci uvedených služeb Vám nabízíme využití videohovorů ke komunikaci s Vašimi blízkými. Videohovory prostřednictvím tabletu obsluhuje sociální pracovnice, na které se můžete obrátit pro více informací zde.
Strava je přizpůsobena svým složením a úpravou věku a zdravotnímu stavu uživatele dle dietního systému. Strava pro uživatele je připravována ve vlastní kuchyni, která je vybavena multifunkční pánví, konvektomatem a zařízením na přípravu kašovité stravy. Příprava stravy odpovídá hygienickým předpisům HACCP.
Uživatelé mají v Domově denně zajištěnou kvalitní stravu, která je nutričně vyvážená pro všechny druhy nastavených diet (racionální, diabetická, šetřící, s omezením tuků). V Domově jsou zajištěny denně 3 hlavní a 2 vedlejší jídla – snídaně, přesnídávka, oběd, svačina a večeře, diabetikům je podávána druhá večeře. Uživatelé mají na výběr ze dvou variant snídaní, ze dvou variant obědů (změna přílohy) a dvou variant večeří (teplá/studená).
Uživatelům jsou na nástěnkách na jednotlivých odděleních k dispozici aktuální jídelní lístky. Strava se podává dle stanoveného časového harmonogramu. Jedná se o doporučenou dobu, ve které je jídlo podáváno. V jednotlivých případech lze stravu podat i mimo čas pravidelných jídel. Jídlo je uživatelům podáváno v jídelně ve třetím patře nebo přímo na pokoji uživatele, a to s ohledem na jejich zdravotní stav a jejich přání.
Uživatel má možnost si odhlásit jednotlivá jídla, požadavek ohlásí uživatel zdravotní sestře nebo službu konajícímu zaměstnanci. Požadavky na změny je třeba hlásit nejpozději do 8.00 hod předchozího dne, před víkendem (sobota, neděle) je nutno provést odhlášení stravy ve čtvrtek do 8.00 hod. Za odhlášenou stravu obdrží uživatel finanční hotovost ve výši normované hodnoty potravin, režijní náklady se nevrací. V případě snížené úhrady za pobyt a stravu pro nedostatečně vysoký příjem uživatele jsou případné přeplatky poměrně kráceny. Pokud uživatel neodebrání stravy neohlásí ve výše uvedeném termínu, úhrada za stravu se mu nevrací. Hospitalizace uživatele je vždy považována za předem ohlášenou nepřítomnost.
Nápoje má uživatel k dispozici celodenně na pokoji a jsou dle potřeby doplňovány. Přání, požadavky a stížnosti ohledně stravování uplatňují uživatelé na setkáních se sociální pracovnicí, s vedením Domova, přes klíčové pracovníky nebo prostřednictvím zaměstnanců přímé péče. Dále je možné se obrátit přímo na vedoucí stravovacího úseku, šéfkuchaře, ředitele. Stížnost lze také podat prostřednictvím schránky na podněty a připomínky.
Vlastní potraviny si mohou uživatelé odkládat jen na místa k tomu určená – vlastní lednice na pokoji či společná lednice (I. a II. patro společenská místnost, III. patro jídelna). Potraviny uložené ve společné lednici musí být řádně označeny jménem a uživatelé sami hlídají datum spotřeby a minimální trvanlivost výrobků. Personál je po informování uživatele oprávněn zlikvidovat zkažené potraviny nebo potraviny po datu spotřeby.
Název | Formát | Vloženo |
---|---|---|
Informace k přijetí - Domov pro seniory pracoviště Chvalkov | PDF - 292 kb | 17.4.2025 |
Domácí řád - pracoviště Chvalkov | PDF - 359 kb | 17.4.2025 |